Seleccionar página

Ruta pel romànic antic de la Vall de Ribes

[printfriendly]

Visita guiada a Queralbs, Dorria i Toses.

La Vall de Ribes està envoltada d’un paratge privilegiat i inigualable, però també és un enclavament d’història i cultura que han marcat el desenvolupament del nostre territori. La visita proposa descobrir tres punts d’aquesta terra que guarda un dels romànics més especials de Catalunya: Sant Víctor de Dorria; Sant Cristòfol de Toses i Sant Jaume de Queralbs.

Iniciarem el recorregut a Sant Víctor de Dorria. Tenim notícies d’aquesta l’església des del 903, moment de la seva consagració pel bisbe Nantigís d’Urgell. Queda a la part oest de la nau, el fragment conservat de l’edifici romànic del segle XII, és el resultat de les modificacions d’època moderna datades al segle XVII.

L’església té una estructura de nau única amb absis rectangular inscrit en el perímetre de l’edifici, la coberta és de volta de canó correguda. A l’exterior ressalta una torreta-campanar adossada a un lateral dels peus de l’edifici i que és un afegit posterior.

Fruit de la restauració del 1997-1999, sota cinc capes de guix i cal, es van descobrir unes fabuloses pintures murals del segle XII. Aquest descobriment és excepcional i més si tenim en compte les restauracions i reformes que ha patit l’estructura de l’edifici. Al presbiteri hi apareix la Maiestas Domini acompanyada de les figures del tetramorf; a banda i banda es representen les figures de l’arcàngel Miquel i Gabriel; i als murs els apòstols. A la zona de l’arc triomfal veiem una Maiestar Mariae amb l’infant inscrit dins una mandorla subjectada per àngels, i els profetes David i Ezequiel, més les figures angèliques que s’estenen a la volta de la nau. A més es conserven dues representacions dels signes del zodíac, així com uns rostres masculins, segurament de datació anterior a la resta de les pintures, i que es conserven a la capella lateral dreta.

Visitarem seguidament l’església de Sant Cristòfol de Toses. El seu edifici és de nau única amb absis semicircular i dues capelles laterals. La coberta és de volta de canó i de perfil lleugerament apuntat. A l’exterior de l’església destaca el campanar romànic d’estructura quadrada i massissa decorat amb arcuacions llombardes. A la façana principal hi ha una curiosa decoració d’opus spicatum. L’església es va construir en dues fases, la del segle XI, que engloba la nau de l’edifici i el campanar; i la del segle XII quan es va culminar l’absis.

És d’especial interès, la decoració de ferramenta origina dels batents de la porta d’ingrés, feta amb ferro extret de les mines del territori.

Procedent de l’edifici es conserven pintures d’estil romànic datades entorn del segle XII. En destaca la Maiestas Domini, ubicada a l’absis, i que és l’única representació a Catalunya de l’escola pirinenca. Actualment a l’església hi ha una reproducció de les pintures originals que es conserven al MNAC. La resta de pintures s’estenen més enllà de l’absis ocupant el sostre i les naus.

A més de les pintures el Museu Nacional d’Art de Catalunya conserva una biga policromada, un baldaquí i dos laterals d’altar del Mestre de Soriguerola amb escenes del judici final i la psicòstasi.

Finalment acabarem la ruta a l’ església de Sant Jaume  de Queralbs. Aquest es data ja a finals del segle X, però és la reedificació executada al segle XII la que n’aportà l’església que hem conservat fins als nostres dies.

L’edifici és de nua única, té un absis semicircular i està coberta amb una volta de canó apunta i lleugerament sobrealçada, possiblement a causa d’una remodelació del segle XV, que pal·lià els desperfectes provocats pel terratrèmol de 1427.

En època posterior, segurament al segle XVII, es va ampliar la seva estructura afegint dues capelles a la nau central, un cor, i una sagristia amb capella.

A l’exterior veiem la torre-campanar a la part nord del temple, es desconeix el moment de la seva construcció. En les renovacions s’afegí a un dels laterals de l’edifici una petita estructura d’espadanya on s’ubicaria una campana.

Al mur sud hi ha el famós pòrtic, un element exemplar de la tipologia de porxos romànics a Catalunya. D’aquesta estructura en destaquen les seves cinc columnes de suport, executades de marbre polit amb jocs cromàtics de vetes blaves; així com els capitells de pedra calcària amb decoració historiada atribuïts al mestre de Cabestany i que presenten elements vegetals i animals. L’estructura aixopluga la porta d’ingrés al temple; en els batents de fusta d’aquesta es conserva encara la decoració original romànica de ferro forjat.

És interessant mencionar, que a l’interior de l’església es guarda la reproducció d’un retaule gòtic del segle XIV, l’original del qual es conserva a les col·leccions del MNAC; així com una imatge antiga de la Mare de Déu de Núria, que pertanyia al retaule perdut durant la Guerra Civil.

Llocs que es visiten
Església de Sant Víctor de Dorria, església de Sant Cristòfol de Toses i església de Sant Jaume de Queralbs.

Durada de la visita
Tot el dia, tot i que es pot adaptar a les necessitats del grup.

Horaris
A convenir

Idioma de la visita
Català i castellà

Més informació  visites

Localització