Seleccionar página

Visita a l’església de Sant Jaume de Queralbs

[printfriendly]

queralbs

Tenim notícies de l’església de Sant Jaume ja a finals del segle X, però és la reedificació executada al segle XII la que n’aportà l’església que hem conservat fins als nostres dies.
L’edifici és de nua única, té un absis semicircular i està coberta amb una volta de canó apunta i lleugerament sobrealçada, possiblement a causa d’una remodelació del segle XV, que pal·lià els desperfectes provocats pel terratrèmol de 1427.
En època posterior, segurament al segle XVII, es va ampliar la seva estructura afegint dues capelles a la nau central, un cor, i una sagristia amb capella.
A l’exterior veiem la torre-campanar a la part nord del temple, es desconeix el moment de la seva construcció. En les renovacions s’afegí a un dels laterals de l’edifici una petita estructura d’espadanya on s’ubicaria una campana.
Al mur sud hi ha el famós pòrtic, un element exemplar de la tipologia de porxos romànics a Catalunya. D’aquesta estructura en destaquen les seves cinc columnes de suport, executades de marbre polit amb jocs cromàtics de vetes blaves; així com els capitells de pedra calcària amb decoració historiada atribuïts al mestre de Cabestany i que presenten elements vegetals i animals. L’estructura aixopluga la porta d’ingrés al temple; en els batents de fusta d’aquesta es conserva encara la decoració original romànica de ferro forjat.
És interessant mencionar, que a l’interior de l’església es guarda la reproducció d’un retaule gòtic del segle XIV, l’original del qual es conserva a les col·leccions del MNAC; així com una imatge antiga de la Mare de Déu de Núria, que pertanyia al retaule perdut durant la Guerra Civil.

Durada de la visita
1 hora

Horaris
A convenir

Idioma de la visita
Català i castellà

Més informació i reserves

Localització