Seleccionar página

Visita al monestir de Sant Pere de Casserres

[printfriendly]

casserres

Dins un marc natural incomparable, el monestir de Sant Pere de Casserres va ser l’únic monestir benedictí d’Osona. Fou edificat gràcies als esforços de la família vescomtal d’Osona-Cardona, segons sembla, sobre un antic poblat, la necròpolis del qual encara es deixa veure a través de testimonis arquitectònics.

Les obres del conjunt monàstic s’inicien a principis del segle XI, però la seva consagració no es porta a terme fins al 1050, moment en què la comunitat ja estava establerta. Va perdre la seva independència el 1079 quan la comunitat, petita aleshores, es va unir al monestir de Cluny. Fins al segle XII aquesta fundació gaudí de grans privilegis, essent utilitzat fins i tot com a lloc d’enterrament de membres femenins de la família vescomtal o de l’alta noblesa catalana, com ara la vescomtessa Eugòncia o el 1039 Almodis de Barcelona.

Al segle XIV el cenobi entrà en decadència, els deutes l’empenyeren cap a un estat ruïnós, tant de la comunitat com de les seves estructures. Del 1572 al 1767, el monestir i tots els seus béns s’uniren al col·legi de jesuïtes de Betlem de Barcelona que l’utilitzà com una simple granja. El 1774 el conjunt és venut a Pau Pla i Llafrenca, moment en el qual s’acaba l’activitat religiosa.

Malgrat els seus periples, les dependències monacals, resten en un bon estat de conservació. L’església de tres naus separada amb pilars en forma de creu, és especialment ample i està coronada amb un absis semicircular. La part restituïda del claustre data de la segona meitat del segle XI i mostra el podi així com alguns elements de les columnes i capitells originals amb traces decoratives molt simples. Dins el recinte destaca també la porteria del conjunt i el campanar i fora del recinte la presència d’una construcció hospitalària. Es poden veure en algunes zones, petites però interessants restes de l’antiga pintura mural.

Més enllà del patrimoni arquitectònic, la visita al conjunt queda impregnada pels mites i llegendes de la regió, essent la més coneguda la del cos del Sant Nin, una història que narra l’arribada al monestir de les relíquies d’un nen prodigiós fill dels vescomtes d’Osona-Cardona i que encara forma part de les celebracions populars de la zona.

Durada de la visita
1 hora i 30 minuts

Horaris
De dimarts a diumenge de 10 a 19:30 h (de l’1 de junya al 30 de setembre) De dimarts a diumenge de 10 a 17:30 h (de l’1 d’octubre al 31 de març) Tancat dilluns no festius. (En cas de dilluns festiu la festa setmanal passa a dimarts)

Idioma de la visita
Català i castellà

Més informació i reserves

Localització