Seleccionar página

Ruta al romànic de la Plana

[printfriendly]

romanic_de_la_plana

La Plana de Vic conserva un magnífic conjunt d’esglésies romàniques vinculades a la Catedral de Sant Pere de Vic i que arriben als nostres dies en un estat de conservació extraordinari. Les reformes que en època romànica van anar donant forma a la Seu vigatana influenciaven a les petites parròquies lligades a aquesta institució. Les innovacions estructurals, arquitectòniques i decoratives que va patir la catedral al llarg dels segles XI i XII, tenen el seu ressò a les reformes de les petites esglésies parroquials de la comarca.

De l’església parroquial de Santa Eugènia de Berga en tenim notícies ja al segle X. Guardem notícies de dues de les seves tres consagracions d’època medieval, la del segle XI, amb la presència de l’abat Oliba; i la del segle XII. Aquestes consagracions coincideixen amb moments de reforma de l’edifici, que seguien les passes de les modificacions de la catedral de Vic. L’edifici que conservem, va patir una intensa restauració a principis de segle XX. Té una estructura de nau única amb capçalera de tres absis i cimbori. Destaca del conjunt la seva portalada amb capitells esculpits que s’han volgut relacionar amb els tallers que treballaven en la façana escultòrica de la seu vigatana, així com l’obrador de Santa Maria de Ripoll.

Pel que fa a Santa Maria de Vilalleons en tenim notícies des del segle XI. El que conservem avui, és l’edifici romànic del XII amb moltes remodelacions que no s’han vist alterades pels processos de restauració. La parròquia és de nau única, capçada amb un absis semicircular. Guarda dins de les seves parets un impressionant conjunt de retaules barrocs, salvats de manera sorprenen durant la Guerra Civil, i que són un gran exemple de la retaulística vigatana dels segles XVII i XVIII. Del conjunt també destaca el comunidor, que s’utilitzava per dispersar les tempestes que amenaçaven les collites.

Sant Esteve de Tavèrnoles és una altra mostra del romànic de la plana de Vic del segle XII. L’edifici és de nau única i capçada amb un sol absis semicircular. La factura és senzilla però d’excel·lent construcció. Destaca del conjunt el seu campanar inspirat en el campanar romànic vigatà promocionat per Oliba.

Llocs que es visiten
Església de Santa Eugènia de Berga, església de Santa Maria de Vilalleons i església de Sant Esteve de Tavèrnoles

Durada de la visita
Tot i que la durada recomanada és de 3 hores, es pot adaptar a les necessitats de cada grup.

Horaris
A convenir

Idioma de la visita
Català i castellà

Més informació i reserves

Localització