Seleccionar página

Visita al Vic medieval

[printfriendly]

vic_medieval

La ciutat de Vic neix a redós de l’antiga catedral de Sant Pere. Després de la repoblació de Guifré el Pilós, la ciutat va quedar dividida en tres sectors: el mercadal, la zona del poder civil, i la zona del poder religiós.

L’entrada medieval a la ciutat de Vic, des del camí que conduïa a Barcelona es feia a través del carrer de sant Francesc, que desemboca en l’antic pont romànic que donava accés a una de les portes de la ciutat, la del portal de Queralt. L’estructura, avui molt reconstruïda, conserva part de les seves característiques romàniques.

A l’altra banda del pont, que s’empara en el complex catedralici, trobem l’edifici de l’albergueria, aquesta institució rebia peregrins i viatjants que feien estada a la ciutat i no tenien possibles per pagar-se un hostal. Oferien aliment, i a vegades fins i tot una petita suma de diners. Del conjunt conservem restes romàniques de la sala principal i la zona de l’entrada.

La torre comtal s’instal·la a la zona alta de l’antiga Ausa i aprofita els basaments de l’antic temple romà edificant el que serà conegut com el castell dels Montcada. Conservem les restes d’aquest edifici que guardava dins seu el Temple romà, avui reconstruït.

El centre religiós s’ubica a la zona del costat del riu Méder. Malgrat que la ciutat tenia seu episcopal des d’època visigòtica (en desconeixem la ubicació) es decideix construir la seu en un altre emplaçament. No conservem restes d’aquesta primera edificació, segurament una construcció ràpida que va anar creixent fins a la magnífica remodelació del segle XI a mans de l’abat i bisbe Oliba, del que conservem el campanar i la cripta. Hi ha restes, també de l’edifici del segle XII, i el fabulós claustre gòtic que va ser traslladat pedra per pedra durant l’edificació de la catedral neoclàssica. La decoració de l’edifici guarda també les espectaculars pintures de Josep Maria Sert.

Llocs que es visiten
Pont romànic, l’albergueria, temple romà, catedral de Sant Pere i Museu Episcopal de Vic (opcional)

Durada de la visita
Tot i que la durada recomanada és de 3 hores es pot adaptar a les vostres necessitats

Horaris
A convenir

Idioma de la visita
Català i castellà

Més informació i reserves

Localització