Seleccionar página

Visita al conjunt monàstic de Santa Maria de Ripoll

[printfriendly]

monestir_ripoll

El monestir de Santa Maria de Ripoll és tot un símbol de la Catalunya medieval. Va ser fundat l’any 879 per Guifré el Pilós i de seguida prengué volada. Entre la seva fundació i l’any 1032 la basílica va ser reconstruïda tres vegades, cada vegada amb un temple més gran. Alhora s’ampliaven i milloraven les dependències monàstiques.

La reforma més cèlebre és la que l’any 1032 consagra l’abat Oliba, una ampliació que havia afegit una nova capçalera, amb un transsepte amb set absis, i dues torres als peus de la nau. Sota la direcció d’Oliba el monestir experimenta una de les seves etapes daurades; un dels millors exemples és el desenvolupament de l’escriptori de l’abadia, que gesta en aquests moments les grans bíblies il·luminades de Ripoll.

Del segle XII data una de les mostres més extraordinaris de l’escultura romànica catalana: la portada. Aquest cos forma una mena d’arc de triomf, amb la porta del temple al centre. Al voltant d’aquesta, set franges en forma de frisos mostres escenes històriques i al·legòriques inspirades en els llibres sagrats.

Del conjunt del monestir destaca també el claustre de forma trapezoïdal amb galeries superposades, que recullen un espectacular conjunt d’escultura de diferents èpoques.

S’ha de destacar també la presència de la necròpolis del monestir, inaugurada recentment, i que guarda al seu interior enterraments que abasten des d’època tardoantiga fins al segle XI.

L’itinerari es completa amb la visita al Centre d’Interpretació.

Durada de la visita
1 hora 30 minuts

Horaris
Hivern (de l’1 d’octubre al 31 de març): de dilluns a divendres de 10 a 13 h i de 15 a 18 h; diumenges i festius de 10 a 14 h
Estiu (de l’1 d’abril al 30 de setembre): de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; diumenges i festius de 10 a 14 h
Del 15 de juny al 15 de setembre el monestir romadrà obert els diumenges de 10 a 14 h i de 16 a 19 h

Idioma
Català, castellà, anglès i rus

Més informació i reserves

Localització